»   »  Phishing mails en cryptolocker virus

Phishing mails en cryptolocker virus

Phishing mails en cryptolocker virus

Graag attenderen wij u op het volgende: phishing mails en cryptolocker virus.

 

Herken phishing mails en cryptolocker virus

In phishing mails worden onterecht uw persoonlijke gegevens opgevraagd. Herken phishing mails en voorkom dat persoonlijke gegevens in verkeerde handen komen. Hieronder treft u enkele tips aan om deze mails te herkennen:

 

Onpersoonlijke aanhef

De e-mail is niet aan u persoonlijk gericht, maar bevat een algemene aanhef zoals 'Geachte klant' of 'Beste heer/mevrouw'.

 

Slecht taalgebruik

Lopen zinnen in de tekst niet of worden er veelvuldig spel- en grammaticafouten gemaakt? Een enkele vergissing is natuurlijk mogelijk, maar professionele bedrijven zullen in hun communicatie zo weinig mogelijk fouten maken.

Veelal zijn mails met veel taalfouten vertaald door een vertaalmachine, waardoor vreemde zinnen ontstaan. Dergelijke e-mails zijn mogelijk afkomstig van criminelen uit het buitenland.

 

Onbekend e-mailadres

Controleer of het e-mailadres van de afzender het e-mailadres van het betreffende bedrijf is. Hoewel bedrijven niet altijd een meteen herkenbaar mailadres zullen gebruiken (facebook.com gebruikt bijvoorbeeld adressen eindigend op facebookmail.com), is een e-mailadres eindigend op @abnambro.nl een duidelijke hint. Hier gebruiken criminelen een domeinnaam die lijkt op de officiële naam ABN AMRO, maar plaatsen er een B tussen. Bedrijven gebruiken over het algemeen geen gratis mailboxen als Hotmail of Gmail.

 

Bijlagen

Criminelen sturen vaak bijlagen mee zoals .zip en .dotm in de vorm als bijvoorbeeld factuur.zip, schadeformulier.dotm. Hierin zit een programma dat geactiveerd wordt zodra men het aanklikt c.q. opent. Dit kan grote gevolgen hebben; uw pc of terminal server waar u op werkt kan besmet raken of erger nog bestanden kunnen gelocked worden met als gevolg dat u deze bestanden kunt weggooien.

 

Vreemde links

Een link kan op het eerste gezicht betrouwbaar lijken, maar naar een schadelijke website leiden. Controleer altijd voordat u op een link of knop klikt, waar deze naartoe leidt. Dit kunt u zien door met uw cursor boven de link te hangen, zonder er op te klikken. Bij de meeste programma's, zoals Internet Explorer, Firefox, Chrome en Outlook, verschijnt de link linksonder in beeld.

 

Vraag om persoonlijke gegevens

Bedrijven (deurwaarders, overheidsinstellingen, banken en dergelijke) vragen nooit om een wachtwoord of pincode. Gevoelige informatie zal altijd per post of per aangetekende brief verstuurd worden en nooit per mail.

 

Heeft u een mail ontvangen en twijfelt u over de afkomst hiervan? Neemt u dan contact met ons op via telefoonnummer 0316 - 294 111.

Wij staan u graag te woord.

Terug naar overzicht